Rendelőnkben lehetőség van laboratóriumi vizsgálatok végzéséhez vérvételre. A vérvételt Kitty szülésznő kollégánk végzi, a levett vérminták stabilitásának megőrzése céljából laboratóriumi centrifugát alkalmazunk, mely biztosítja, hogy a vizsgálatokat végző Synlab laboratóriumba szállításig nem sérül a levett vér és így a meghatározások reális eredményt adnak.

Ha szeretné, hogy a rendelőnkben javasolt vérből vagy szájnyálkahártya törletből végezhető laboratóriumi vizsgálatokhoz a mintavétel is nálunk történjen, akkor egyeztessen időpontot Mitruska Kitty szülésznő kollégával: 06-30-360-3730 a honlapon megadott idősávokban vagy írjon nekünk egy üzenetet és visszahívjuk.

Vérvételi időpontokat hétfőn délutánra (15:20-16:00), kedden délutánra (14:10-15:40), illetve szerda reggelre (7:25-7:35) a szabad helyek függvényében lehet kérni.

Amennyiben vérvételi időpontját már pontosítottuk, kérjük, hogy az adminisztráció gyorsítása érdekében egy nappal érkezése előtt emailen küldje el az alábbi (Synlab Laboratórium kérőlapjára rögzítendő) adatait (javasoljuk, hogy az alábbi, kitöltendő mezőt másolja ki és kitöltve küldje el emailen) a következő címre: Kittyvervetel@gmail.com

(Adatkezelési információkat a Synlab Laboratórium kérőlapján lesz lehetősége elolvasni.)

név:

születési név:

anyja neve:

TAJ:

születési dátum:

várandós-e (ha igen, hány hetes):

lakcím:

telefonszám:

email cím:

szedett gyógyszerek:

vizsgálat típusa:

egészségpénztári számla igényét is előre jelezze (egyébként a vérvételről, laboratóriumi vizsgálatról nyugtát adunk)

Hogyan készüljön vérvételre?

A vérvétel összességében 5-10 percet vesz igénybe. Ha valaki tapasztalatból tudja, hogy valamilyen okból a vérvétel nála tovább szokott tartani (burkoltabb vénák/ájulás), akkor kérjük, előre jelezze, így fel tudunk rá készülni, hogy tovább tart majd vagy esetleg több vénát is meg kell szúrni a sikeres vérvételhez.

Pár órával a vizsgálat előtt igyon elegendő szénsavmentes vizet, ezzel megkönnyítve a vérvételt.(közvetlen előtte 1- 2 pohár). Az alkoholfogyasztás befolyásolhat bizonyos eredményeket, ezt kérjük kerülje a vérvétel előtti 24 órában!

Éhgyomri vérvétel csak bizonyos esetekben szükséges, ez esetben 12 órával a vizsgálatot megelőzően már ne egyen, inni lehetőség szerint szénsavmentes vizet igyon és csak könnyű vacsorát fogyasszon előző este. (Rágógumit se használjon, mert ez is emelheti a vércukor szintjét). / éhgyomorra javasolt vizsgálatok: alkalikus foszfatáz, koleszterinek, trigliceridek, vas, glükóz, összefehérje, albumin, húgysav, inzulin, kálium, kortizol vizsgálat/

Egyéb vizsgálatoknál nem szükséges éhgyomorra érkezni, viszont a vizsgálat előtt a zsírbevitelt kérjük, hogy csökkentse!

Bármilyen gyógyszer szedéséről tájékoztassanak minket illetve, ha annak befolyása van a vérvételre (ezt kérjük előre konzultálja meg a gyógyszert elrendelő kezelőorvosával).

Közvetlenül vérvétel előtt ne sportoljon, illetve ne dohányozzon, mert ezek befolyásolhatják az eredményeket.

Vérvétel után pár percig pihenjen váróban! Amennyiben gyengének érzi magát, igyon és egyen a rosszullét elkerülése érdekében. Aznap a nehéz fizikai munkát, illetve az emelést próbálja kerülni!

Női nemi hormonok vizsgálata során kérjük, hogy a következő ciklusnapokra (menses első napjától számított napokra) kérjen időpontot:

FSH, LH, prolaktin, ösztradiol, tesztoszteron: menses 3-5. napján (a menses első napjától számított 3-5. napon függetlenül attól, hogy van-e még aznap vérzése)

progeszteron: 28 napos ciklus esetén a 18-20. ciklusnapon. Ha az átlagos ciklushossza rövidebb vagy hosszabb 28 napnál, a progeszteron vérvétel idejének meghatározásához annyi napot vonjon le vagy adjon hozzá a 18-20. ciklusnaphoz ahány nappal rövidebbek vagy hosszabbak a ciklusai 28 napnál.

AMH: ciklusnaptól függetlenül végezhető.

CA-125 és HE4 tumor markerek vizsgálata esetén ne menstruáció alatt érkezzen, mert az befolyásolhatja az eredményt.

Trombózis örökletes hajlam kivizsgálás (pl. hormonális fogamzásgátló tabletta szedése előtt vagy alatt): Rendelőnkben ez a vizsgálat szájnyálkahártya törletből történik, ezért a mintavétel előtt 1-2 órával kérjük, ne egyen, ne igyon illetve ne dohányozzon! A vizsgálat nem jár semmilyen fájdalommal és kellemetlenséggel. Eredménye kb. 2 hét múlva várható.

Hogyan tudunk a kész leletekről konzultálni?

A laboratóriumi vizsgálati eredmények várható ideje az Ön kérőlapjának másolatán fel lesz tüntetve. Emailen a Synlab Laboratórium küldi az eredményeket, melyet egyedi azonosító alapján tud majd megnyitni (TAJ és születési dátum alapján generált kód).

Lelet konzultáció: a rendelőnkben történt vérvételek és trombózis hajlam vizsgálatok leletét Ön mellett a rendelő is megkapja. Amennyiben a lelet esetleg eltérést mutat és emiatt konzultáció szükséges, a rendelőnkben dolgozó kezelőorvosa fogja Önt telefonon felhívni a kérőlapon megadott telefonszámán.

Amennyiben a rendelőnkben vizsgálat kapcsán javasolt tumor markereket vagy hormonális fogamzásgátló szedés miatti vérkép, májfunkció vizsgálatokat más laboratóriumban végezteti el, természetesen ezek leletét is van lehetőség telefonon megbeszélni. Ezeken kívül egyéb (más intézetben végzett) laboratóriumi leleteit (pl. hormon leleteket) kinyomtatva tudja megbeszélni személyesen a rendelőnkben történő vizsgálat során, mivel egyéb laboratóriumi vizsgálatok telefonos konzultációját nem vállaljuk.