Rendelőnkben a gyermeknőgyógyászati ellátást Dr. Ujházy András PhD, a rendelő vezetője és Dr. Kerepesi Judit végzik. A gyermekek és serdülők számára a nőgyógyászati vizsgálat, ellátás még a felnőttekhez képest is sokkal több félelemmel jár, ezért fontos, hogy a szülők a gyermekkel előre megbeszélve a vizsgálatra rendelőnkbe nemcsak férfi, hanem női gyermeknőgyógyászhoz, Dr. Kerepesihez is foglalhatnak időpontot, így mérsékelve a gyermek vizsgálattól való félelmét.
Online előjegyzés Dr Kerepesi Judit rendelésére
A női gyermeknőgyógyász rendelésén a gyermek a vizsgálat elvégzését könnyebben elfogadja, számára ez kevesebb feszültséggel jár, ezért a vizsgálat során is könnyebb a gyermek számára az együttműködés. A serdülőkorban, mely változásokban igen gazdag életszakasz, szintén nagyon fontos a közvetlen, empatikus légkör, amit a rendelésén a női gyermeknőgyógyász nyújtani tud.
Dr. Kerepesi Judit szülész-nőgyógyász szakorvos
Rendelőnk fő gyermeknőgyógyászati profiljai:
Csecsemő-, és kisgyermekkori hüvelyfertőzések
Csecsemő-, és kisgyermekkori szeméremtesti rendellenességek (synechia – kisajak összetapadás kezelése, oldása)
Alhasi panaszok kivizsgálása (telt húgyhólyag mellett végzett hasi ultrahang-vizsgálat)
Serdülőkori menstruációs zavarok, hormonális eredetű panaszok
Serdülőkori hyperandrogén bőrpanaszok (acnek, fokozott szőrnövekedés)
Serdülőkori fogamzásgátlás
HPV elleni védőoltás és a témával kapcsolatos tanácsadás
Gyermekkori hüvelyfertőzések kivizsgálása

A serdülőkor kezdete előtt a gyermekkorban az alacsony ösztrogén szint miatt a hüvelyi pH semleges tartományban van, élettani állapotban a hüvelyváladék mennyisége kevés. A hüvelyváladék mennyisége a serdülőkorban, a menarche előtti évben lesz bővebb, amikor kialakul a felnőttkorra jellemző hüvelyi mikrobiom, hüvelyflóra. Ezt követően a felnőttkorra jellemző hüvelyfertőzések kialakulhatnak a serdülőknél. A serdülőkorban a hüvelyfertőzések differenciáldiagnosztikájában tehát a felnőttkorban felismerhető kórképeket kell elkülönítenünk. A serdülőkor előtt a szülőtől felvett részletes kórelőzményben a következők tisztázása javasolt: a panaszok jellege, tartama, a hüvelyi folyás színe, fennáll-e szeméremtesti fájdalom, irritáció, viszketés, előfordult-e fájdalmas vizeletürítés, panaszkodott-e a gyermek végbéltáji viszketésre. A gyermeknőgyógyászati praxisban hüvelyfertőzés gyanúja vagy erre utaló panasz esetén a szülő jelenlétében, a gyermek tájékoztatását és tájékozott beleegyezését követő vizsgálat kapcsán a hüvelybemenetből (a hymenalis gyűrű vonalán kívül) steril vattapálcával veszünk váladékot mikroszkópos kenetvizsgálatra. Élettani esetben a kenetben parabasalis hámsejtek, hiányzó kolonizáló flóra vagy ritkábban kis számban lactobacillusok láthatók, fehérvérsejtek kis számban (≤ 5 / látótér) előfordulhatnak. Tekintettel arra, hogy a kenetvétel a hüvelybemenetből, a szeméremtestről történik, kis számban aerob baktériumok fertőzés nélkül is lehetnek a kenetben. A serdülőkor előtt a gyermekkorban az élettani hüvelyi baktériumflóra kialakulása előtt a hüvelyfertőzések diagnosztikájában a kenetvizsgálat mellett a váladék tenyésztés is alkalmazható módszer. A gyermekkori élettani hüvelykenet ismérvei alapján azonban érthető, hogy a serdülőkor előtt a szeméremtesti és hüvelyfertőzések differenciáldiagnosztikájában alkalmazott váladék tenyésztés lelete kizárólag mikroszkópos kenetvizsgálattal együtt értékelhető.